İş Yerinde İyi Hissetmenin Yolları
Pek çok kişi iş yerindeyken saatleri sayıyor, ay sonunda hesabında maaşını görebilmek amacıyla çalışıyor.
Zamanla artan rekabet, iş yükünün artması, birkaç kişilik işin bir kişiden beklenmesi, olumsuz iletişim tarzı, toksik kurum kültürü, kötü yönetici, hedefler, zaman baskısı derken iş yaşamı birçok kişinin hayatındaki temel stres kaynağı olabiliyor. Ancak tüm bu stres faktörlere rağmen iş yerinde iyi hissedebilmek de mümkün. Eğer başkaları sizin daha mutlu olmanız için çabalamıyorsa, sizi kurtarabilecek tek kişi de yine kendiniz olursunuz.
Beyin, imgeleme yaptığınızda duygularınızı harekete geçirecek bir tasarıma sahiptir. Dr. Tchiki Davis’in Psychology Today’de yayınlanan makalesine göre hayal kurduğunuzda gözünüzün önünde canlandırdığınız resmin ne kadarının gerçek veya ne kadarının şimdi olduğunu beyninizin ayırt edememesi kuvvetle muhtemeldir. Bu nedenle işteyken kendinizi iyi hissetmek yani olumlu duygularınızı artırmak için aktif imgeleme yöntemini deneyebilirsiniz. Aynı nöral proses, kendimizi başkasının yerine koyduğumuzda yani empati yaptığımızda da gerçekleşir. Gelecek güzel günleri hayal ettiğinizde aslında bir nevi kendinizle empati kurmuş olursunuz.
Berkeley’de yapılan bir araştırmada katılımcılardan 14 gün boyunca çeşitli durumlardayken 4 olumlu duyguyu hissettiklerini hayal etmeleri istendi. Örneğin, çok lezzetli bir yemek yediklerini veya istedikleri şirket tarafından işe alındıklarını hayal ettiler. Araştırmanın sonucunda, olumlu hayaller kuran grubun, olumsuz hayaller kuran ve hayal kurmayanlara oranla mutluluk seviyelerinde artış olduğu gözlendi. Dolayısıyla, yöneticinizin size yüksek performans notu verdiğini veya beklediğiniz maaş zammını aldığınızı hayal etmek beyninize tam da istediğimiz sinyalleri gönderecek.
İşte hayal kurmanın gücünü kullanarak iş yerindeyken iyi hissetmenizi sağlamak için 3 önerimiz:
Hayal Kurmaya Günün İlk Saatlerinde Başlayın.
O günün olabilecek en iyi versiyonunu hayal ederek güne başlamak nasıl olurdu? Örneğin, o sabah yapacağınız sunum için gerginseniz, gözlerinizi kapatın. Derin bir nefes alın ve sunumun harika geçtiğini hayal edin. Sunum bitmiş olsun, herkes hayranlıkla size bakıyor. Konunuza çok hakimdiniz, gelen tüm sorulara tatmin edici yanıtlar verdiniz. Hiç teklemediniz, sesiniz hiç titremedi… O an ne hissederdiniz? Bu sorunun cevabını hissetmeye odaklanın ve hatta gülümseyin ki beyninize işlerin iyi gittiği sinyalini bir kez daha gönderip pekiştirin.
Her İşe Olumlu Sonuçları Hayal Ederek Başlayın
Yöneticinizle yapacağınız toplantıdan veya müşteri görüşmesinden önceki son 5 dakika kendinize hayal kurma molası verin. Eğer bunu sakin bir ortamda yapamıyorsanız tuvaleti deneyebilirsiniz. Karşınızdaki kişiyle yapacağınız konuşmayı hayal edin. Hem sizin için hem karşınızdaki kişi için en olumlu ve ilham verici diyaloğun yaşandığını farz edin. O an ne hissederdiniz, yüzünüzün şekli nasıl olurdu, gergin mi yoksa hafiflemiş mi olurdunuz? 5 dakikanın sonunda daha iyi bir duygu durumuyla giriş yapacağınıza emin olabilirsiniz.
Günü Ertesi Günün Olumlu İmgelemiyle Kapatın
Her gece uyumadan önce ertesi günün ne kadar güzel geçeceğini hayal edin. Genel alışkanlık o günkü olumsuz durumları hatırlayıp hatırlayıp kendine kızmak veya ertesi günkü muhtemel stres faktörlerini hatırlayarak uykusuz kalmaktır. Yapmanız gerekense tam tersi. Hayal gücünüzü kullanın. Ertesi gün olabilecekleri değil de, olabilecek eeeen güzel günü hayal edin. Örneğin, yarın ofisinizin çocukluğunuzun en güzel oyuncaklarıyla dolup taşacağını, en sevdiğiniz yiyeceğin dev bir versiyonunu öğle yemeğinde yiyeceğinizi hayal edin örneğin.
Yetişkinlerin dünyasında yaşamaya alıştığınız için bu tür hayaller çocukça hatta saçma görünebilir. Kendinizi yargılamayı bırakıp mutlu olmak için kendinize izin verin. Minik adımlarla mutluluk seviyenizi artırmak bu tür yöntemlerle mümkün olacaksa denemeye değmez mi?
Son Yorumlar